Een Travellerspoint blog

Cairo

over mummies en scrotums

sunny 35 °C
Bekijk Van Cairo naar Bunia op Tim Haven's reiskaart.

Hier zit een mens dan ... in Cairo!
Ik ben er een beetje beduusd van.
Het schijnt dat er in China veel Chinezen zijn. Ik moet zeggen dat er in Cairo ook veel Cairoten rondlopen. Of beter rijden! En ze laten van zicht horen! Velen met behulp claxons, sirenens, ... gekocht in de betere claxonwinkel. Dit, samen met de smog, zou een verklaring kunnen zijn voor mijn opkomende hoofdpijn.

Maar soit. Het blijft leuk.
Enkele anekdotes : ...

1. Over de opvliegendheid ...

Tim zat gisteren met Mohammed, een typisch onbetrouwbaar uitziend taxichauffeur met brede glimlach, in zijn taxi richting sfinx. Taxi = oldschool, zwart-wit en moter half open.
Plots komt luid claxonerend een Peugeot 204, ook oldschool, vanachter ons aangevlamd. Die blijft op 20 centimeter van de passagierskant (mijne kant!) hangen en begint mijn Mohammed uit te kafferen op een manier die alleen arabieren kunnen en die ik slechts ken uit de strips van Kuifje. Ik kon verdorie aan zijn baard trekken! En we reden nog he! Zowel Mohammed als die anderen bleven elkaar verwensingen naar het hoofd gooien (zoiets als jij lamlendige klotechauffeur, je kan nog niet met een trotinette rijden...) en bleven claxoneren.
Mijn hoofd ging van links naar rechts. Tot de 204 mij toch in het oog kreeg. Een brede glimlach verscheen op zijn smoel en zei :'Welcome to Cairo sir!' Hij en ik deden nog een high five en toen reed ie verder.

2. een stukje cultuur
Voor zij die er nog iet geweest zijn... Het Egyptisch museum van Cairo is een groot roze bouwwerk. Volgepropt met duizenden artefacten uit een ver verleden. Het hoogtepunt voor de meeste bezoekers zijn de mummies. En ik moet zeggen dat het werkelijk indrukwekkend is hoe goed, alles is relatief he, die er nog uit zien.
Nu, bij elke mummie is er wat uitleg. Je weet wel naam, leeftijd, waar gevonden enz...
Wat staat er nu bij de mummie van Ramses V ??!!! Hij had een hernia en dat heeft men kunnen diagnosticeren aan de hand van zijn vergrote scrotum!
Soit, je kan dat nu wel grappig vinden, maar het feit is dat ik ook last heb van lage rugpijn ...

3. Ramadan
Het is in de moslimwereld Ramadan. Dat heeft zo zijn gevolgen voor het dagelijkse leven. De Ramadan in Cairo is zoals de Gentse Feesten, maar dan XXL. Eigenlijk zijn de GF voor sissies. Hier is het de hele dag een hels lawaai, staan de mensen nog altijd om vijf uur op, het centrum is niet verkeersvrij, en ze eten ook pas als het donker wordt. Ha
Maar goed de gevolgen. Zoals ik je al verteld heb is het overdag al superdruk. Echt druk he. Maar zo rond een uur of 18.30u... niemand!!! Echt niet te gutten. Ik ben gisteren in het midden van zo'n vierbaansweg gaan wandelen. Geen enkel probleem! Overdag doe je dat ook maar moet je iets voorzichtiger zijn. Alle winkels dicht. Niemand op straat op enkele kopten na en wat toeristen die elkaar aanstaren en zich afvragen of het einde der tijden nabij is.
Iedereen is aan het eten. Thuis, in de etalages van winkels, in de cinema, in het park, op pleintjes en terassen ... Maar een uur later... ho maar. Alles, letterlijk alles, wordt bij elkaar geveegd en de bom ontploft... 18 miljoen mensen komen op straat. Ik zweer het u dat geeft vuurwerk. Iedereen wil tegelijkertijd ijsjes eten, koekjes kopen, the drinken en shoppen. Shoppen dat die doen tot een kot in de nacht.

tot later
t

Geplaatst door Tim Haven 5:45 Gearchiveerd in Egypte Reacties (3)

De blog gaat van start!!!!

semi-overcast

Eindelijk is het zover! De blog wordt gelanceerd!

Zondagmorgen zet ik mijn petje van Jetairfly op en zet ik koers naar Al-Qāhira (Caïro voor de vrienden). Vandaar kan je mee reizen langs de Nijl door Soedan, Ethopië, Kenia en eind december zou ik in Oeganda moeten aankomen. Van daar gaat het richting Bunia, Oost-Congo (RDC)

De reis over land naar Bunia is natuurlijk ongelooflijk spannend voor een huismus als mezelf, maar het werk dat ik daar zal doen is de belangrijkste reden voor deze blog.

Gedurende zes maand zal ik voor Terre des Enfants (TdE) werken. TdE is een lokale NGO die tracht ex-kindsoldaten en maatschappelijk kwetsbare kinderen (wezen, kindmoeders,...) op te vangen en te scholen. Hiervoor zijn er verschillende kleinschalige projecten(onderwijs, jeugdwerking, sanatorium,...) in Bunia en omstreken.
Ikzelf zal mij bezighouden met het opleiden van opleiders, coördinatie van de verschillende projecten en de contacten met de grote internationale organisaties.

Geplaatst door Tim Haven 17:18 Gearchiveerd in België Reacties (0)

De groep 40x10

semi-overcast

Aan alle mensen die lid zijn van de groep 40x10 : kweeniehoe hard bedankt!!!

De reacties op het aperitiefconcert deden mij echt deugd. En jullie steun is overweldigend.

De groep 40x10 zal mij gedurende zes maand (van januari tot en met juni, de periode van mijn vrijwilligerswerk) financieel, en ik denk ook moreel, ondersteunen. De idee is dat een groep van 40 mensen 10 euro per maand storten. "Vele beetjes maken veel", weet je wel.
De groep is nog niet compleet, dus als je wil laat iets weten via deze blog of via email. En ik geef je alle info.

Geplaatst door Tim Haven 17:18 Gearchiveerd in België Reacties (2)

De geplande route

Doorheen Egypte, Soedan, Ethiopië, Kenia en Uganda volgen we de Nijl

overcast 17 °C

Geplaatst door Tim Haven 4:51 Reacties (0)

(Berichten 16 - 19 uit 19) « Pagina 1 2 3 [4]