Een Travellerspoint blog

Abri

sunny 43 °C

lieve allen
Het www is hier niet gemakkelijk te raadplegen, laat staan er iets op te zetten. Een uitstekende bron van frustratie.
Ik doe mijn best en hier is al een eerste over Soedan, de rest volgt hopelijk gauw.

Abri

Na urenlang door de woestijn te hebben gezworven kwamen we aan in Abri. Het was donker en we waren bezweet, vuil, hongerig en moe. Wat heeft een mens dan nodig? Een deftige douche, eten en een bed zou ik zo zeggen.
Tja ... De moed zonk ons wel een beetje in de sandalen zou ik zeggen en vermits sandalen zijn zoals ze zijn, verdween die moed dan ook onmiddellijk in het mulle woestijnzand.
We zouden overnachten in een lokanda. Een lokanda is een sortement van afspanning. Een gebouw of gebouwtje met, zoals de meeste huizen in Noord-Soedan, een binnenplaats waar gasten kunnen overnachten op een met touwen gevlochten bed. Goedkoop en 'basic' volgens onze vriend Paul Clammer van de Bradt guide. De betekenis van 'basic' is mij nu ook duidelijk geworden...
De lokanda van Ahmed was dus onze eerste stopplaats en een yoghurtje en thee was het enige wat ik die avond nog kon versieren. Vrouwen zijn in zo'n lokanda geen alledaags gezicht dus konden we wel een kamertje binnen krijgen... Dom, dom, dom. Te warm, te oncomfortabel en hoewel er deuren waren, nog minder privacy dan onder de blote sterrenhemel. Iedereen wilde natuurlijk wel eens zien wie die vreemde snuiters waren die zo zot waren binnen te slapen.
Soit, 'When in Rome, do as the Romans do'!

Ochtendstond brengt goud in de mond... Maar mijn bakkes hing die ochtend zo over de grond te slepen dat de hele goudreserve van zuidelijk Afrika er in kon. Toch werd snel duidelijk wat voor onze hele trip zou gelden... Die Soedanezen zijn zo verdomd vriendelijk en gastvrij dat dat goud snel in je holle kiezen verdwijnt, je smoel dichtklapt en een grote glimlach wordt.
Abri is een stoffig dorpje aan de Nijl, waar ieder moment Indiana Jones of Clint Eastwood kan verschijnen. Westernmuziek van Ennio Morricone op de achtergrond. In deze negorij werden we uitgenodigd om te ontbijten (bonen en brood) en the te drinken. We kregen er rondleidingen aangeboden,hadden we (iewat moeizame) gesprekken over religie, politiek, de stand van het water en over de Nubische cultuur.
De openheid, warmte en interesse van de Nubiërs zijn overweldigend.

Bill de krokodil

Maar wat doe je daar dan eigenlijk? Wat is er te zien? Wel naast het urenlange the-drinken en kletsen, nam Maqzoub ons mee op de Nijl. Ik was nu wel eens curieus waar die krokodillen nu zaten.
Eerst wat dames naar de overzijde gebracht en dan op wildebeestenjacht.
We voeren eerst stroomopwaarts en telkens de kapitein de motor van zijn sloep stillegde, intens naar de oever tuurde en wat fluisterde tegen onze Maqzoub, steeg de spanning... Geritsel, gesis, hier en daar een kreet van een of andere Nijlvogel. Echter geen krokodillen. Tot plots!! 'Look! Look! Crocodile!' Wat het was ben ik niet helemaal zeker, maar zeker geen krokodil. Het was iets leguaanachtigs. De enige krok die we daar gezien hebben, lag in een kot achteraan Ahmeds lokanda, onder een hoop rommel en te oud om nog sjacossen van te maken.
We lieten deze teleurstelling niet aan ons hart komen en namen dan maar een verfrissende duik in de Nijl.

Geplaatst door Tim Haven 4:17 Gearchiveerd in Soedan Tagged tourist_sites Reacties (0)

De oversteek

de ferry van Aswan naar Wadi Halfa

sunny 36 °C

Ja goeienavond!!!
Na mijn kort berichtje uit Aswan zal ik toch wat impressies proberen geven van Soedan. Of Toch het Noorden.
Te beginnen met het vertrek uit Aswan ....

"Be there at 11 AM, the boat will leave at 1 PM", zei de general manager van de Nile Transportation Coorporation in Aswan. Hmmm ... hoe schattig stonden we daar aan de High Dam elke 10 minuten rondkijkend of we toch nog niet door de douane konden. En die Soedanezen hun trommels maar geselen! Nu zijn we het wel al wat gewoon. De bus zit nog niet vol...? Geen nood we vertrekken straks wel. Drink nog een theetje. Tijden zijn nogal relatief hier. Het is een open deur intrappen ik weet het, maar mijne kop werd toch wat opstandig. Op een paar uur meer of minder kijken ze hier niet.
Soit, het viel nog mee tegen 5PM vertrokken we richting Wadi Halfa, Soedan. Spannend moet ik zeggen.

Zo'n overtocht is toch wel een beetje speciaal moet ik zeggen... Paul Clammer zegt in zijn gids (Bradt guide Sudan) : 'travel light!' Ja tarara!!! Frigo's, airco's, ventilatoren, dozen fruit,... de standaard voor handbagage ligt voor deze overtocht ietske anders dan voor mijn vlucht met Jetairfly.
En toen stonden we Titanic-gewijs op de voorsteven te genieten van de iets minder warme avondbries, ondergaande zon,... "You! Come here, come here" Ik probeerde me nog van den domme te houden om te proberen de romantiek niet te verstoren. Helaas. Ik werd richting stuurboord gesommeerd. En enkele minuten later bevond ik me voorovergebogen, met mijn hoofd door een patrijspoort en een paar honderd uit de kluiten gewassen Soedanezen die in mijn rug aan het porren waren. Ik ken er die dit een leuke gedachte vinden, maar ik voelde er me er vrij oncomfortabel bij. Een electronische thermometer werd in mijn oor geduwd en men constateerde dat mijn temperatuur niet te hoog was. Ik mocht op de boot blijven. En ja die thermometer werd reeds in menig oor geduwd en neen ik kon niet bij mijn oorstokjes. Inke mocht bij de vrouwen. Daar werd minder gepord, maar wel dezelfde thermometer. Hehe.
Voor de rest voorspoedige oversteek en aankomst.

Toch twee dingen die ik geleerd heb
1. Drink geen the met munt. De bedprestaties van de man zouden erdoor gevoelig verminderen. (dixit Ahmed, chef-
catering en ad hoc komiek).
2. Maak geen foto's in de haven van Wadi Halfa, indien je geen ambras met de politie wil.

Geplaatst door Tim Haven 18:46 Gearchiveerd in Egypte Tagged boating Reacties (1)

over Nasser en zijn tempelkes

sunny 40 °C

Ha, hier zijn we dan weer!!

Inderdaad 'we'! Sinds enkele dagen ben ik niet meer alleen en-route! Inke heeft de grote oversteek gemaakt. Ik moet zeggen dat ik er niet rouwig om ben :-) !!

Morgen in alle vroegte vertrekken we naar de High Dam. Deze dam werd in de jaren zestig gebouwd in opdracht van president Nasser om Egypte te voorzien van elektriciteit en om de jaarlijkse overstromingen te controleren. Het meer, Nassermeer, is eigenlijk een binnenzee geworden dat duizenden mensen naar hoger gelegen plaatsen heeft gejaagd en honderden archeologische sites onder water heeft gezet.
Awel, dat meer gaan wij oversteken.
Al eens over tempelkes gevaren? Wij morgen wel.
Ali, ie vriend van de kapper van Aswan, kon ons ook zeggen dat we dan ook echte grote krokodillen zullen zien. Ben curieus...
Indien die beestjes niet van hun normale voedingspatroon afwijken zullen wij dinsdagmiddag in Wadi Halfa aankomen. Naar verluid is er daar nogal wat zand te vinden, is het nogal afgelegen en loopt de communicatie met het buitenland niet altijd even vlot. Allemaal redelijk spannend, dat betekent ook dat er weinig nieuws zal zijn van deze kant.

Vrees evenwel niet!! Darfur, Zuid-Soedan, ambrasmakers allerhande gaan wij netjes uit de weg. De vruchtbare Nijlvallei is onze leidraad. ...

Soit, tis twee uur 's nachts buiten is het een slordige 30 graden. Ik moet slapen.
Volgende afspraak in Soedan

t

Geplaatst door Tim Haven 16:26 Gearchiveerd in Egypte Reacties (3)

Over Lunaparken en zo

sunny 41 °C

Er was eens een tijd in mijn leven (stop met grijnzen) waar ik twijfelde over de richting van mijn leven, de zin van dit Alles, het Waar-ligt-mijn-weg-Waar-moet-ik-heen verhaal (stop met lachen!). Soit, je kent het wel...
Het was de periode waar ik in een lunapark werkte. Een lunapark op de dijk van Blankenberge...
Wat dat met een mens doet... 's nachts hoor je in je slaap de belletjes, toeters, djingels en nog van dat lawaai door je hoofd zoeven. Je wordt zwetend wakker omdat grijpers op je afkomen, je wastpakken en je voor de glazen wand opnieuw tussen de andere teddyberen laten vallen...
Met andere woorden wat je overdag hebt moeten verdragen, kan 's nachts niet gestopt worden.

Wat heeft dat nu met Egypte te maken?
'Hello ... taxi?'
'Hello ... fellouka'
'Hello ... hotel'
'Taxi? ...HELLOOOO!
'Hello temple Karnak?' (of Philae of Luxor of ofofofoofofof)
'Hello Abou Simbel?'

...
Snap je 't al een beetje?
Ik vind van mezelf dat ik best verdraagzaam ben maar het is er echt over. Er staan echt veeeeel tempels hier en er zijn echt heeeel veel taxi's die je er heen willen brengen. Dan zwijg ik nog over de restaurantjes, bootjes, ferry's enz...
Ik begrijp het systeem niet echt.

Maar goed dat hoor je dus de hele dag door. Ik heb systemen ontwikkeld om de stroom te ontwijken of te doen zwijgen :
1. het ik-ben-het-expatriate systeem : je draagt een lange broek en een hemd en doet of je je weg kent (dus geen shorts, gids in de hand, rondhangen ,...)
2. het ik ben-doof-systeem : kort gezegd negeren en niet reageren
3. het ik-ben-ook-maar-een-mens systeem: vriendelijk goeiendag zeggen, een paar Arabische woordjes ten berde brengen, sympathiek lachen, enz... (lukt mij goed in Belgie)
4. uitkafferen : nog niet geprobeerd

geen van deze blijken te werken

Terug naar lunaparken...

Ik lig vannacht in een achterafstraatje van Aswan in een kamertje op het vierde te zweten voor dood. Oordoppen tegen het lawaai van de ventilator en een oud laken over mij tegen de tocht...
Na een intens gevecht met mijn kussen van een meter lang val ik eindelijk in slaap en hoor inderdaad de 'Hello's'...
Plots word ik wakker van lawaai... Geklop op mijn deur... Nogmaals...
Ik neem mijn klokje van de Hema en zie 2.53u! Gezien de staat van het gebouw dacht ik aan een brand of een verzakking of iets dergelijks.
Ik kruip met mijn slaapkop uit mijn bed doe de deur open en houd mijn oud laken voor mij als een oud besje die haar trots vanweleer wil verbergen.
In het felle neonlicht staat een jongen en zegt iets. Zijn lippen bewegen maar ik versta hem niet. Ik trek een oordop uit mijn linkeroor....
Hij : "Hello... Abou Simbel'!!!!

En diene kleine Mohammedaan spurt de trappen af!

Geplaatst door Tim Haven 16:15 Gearchiveerd in Egypte Reacties (0)

Luxor

over tempels en Koreanen

35 °C
Bekijk Van Cairo naar Bunia op Tim Haven's reiskaart.

Salaam Aleikum!

Tijd voor een nieuwe update. Na mijn laatste strapatsen in Cairo ben ik ondertussen wat opgeschoven richting Soedanese grens.

De nachttrein naar Luxor was van het luxueuze type : slaapcouchettes, dekentjes, ontbijt, al wat je maar wil. Ik samen met een Koreaan. Een plaatselijke Cleo was mij beter bevallen, maar de Egyptische autoriteiten vertouwen types als mezelf niet. Dus mijne vlieger ging niet op. Die Koreanen en Japanners trouwens, die hebben het niet gemakkelijk. Ze spreken amper een woord Engels en de woorden die ze kennen worden door hun tong vermaald tot onherkenbare klanken. Maar toch... ik probeer een sympathiek gesprek met de Koreaan op gang te brengen en met behulp van zijn vertaalcomputer kom ik er na een half uur achter dat hij luitenant in het leger was en nu op pensioen is.
Gelukkig dat die jongen (25 jaar of zo) was! Toen hij in zijn brits boven mij kroop, hoorde ik hem met een snik zeggen 'You're so kind'... Dat was nadat hij me Indiana Jones noemde. Toch goed materiaal die vertaalcomputers.

Soit, in Luxor wat gedolcefarnienteed, tempeltjes bezocht, koptisch kerkje, enz....
Nu wilde Tim weer eens de slimmen uithangen. Hij dacht bij zichzelf : 'Laat ik de drukte voor wat het is en bezoek de tempel van Hatchepsut in de late namiddag.' Dat zou als voordeel gehad hebben : geen massa's toeristen, beter licht voor fotootjes en ietske minder warm.
Goed ik kom met de een 20 jaar oude Peugeot (zie eerder) aangevlamd, maar het ziet er merkwaardig verlaten uit. 'Sorry sir, we are just closed!' Een pre-faraonitische (West-Vlaams) vloek kwam over mijn lippen. Zo gemakkelijk ging dat niet. Na een charme-offensief, waarbij er een hoge pief, omringd door gewapend personeel van de Tourist en Antiquity police, aan te pas kwam; mocht ik vlug nog even binnen.
Gevolg : deze olijkerd liep moederziel alleen de trappen op van de fantastische tempel van Hatchepsut. De langst regerende vrouwelijke Farao (of was daaraan gelijkgesteld voor de historische mierenneukers). Ik heb het wel voor machtige vrouwen en hun tempel.

Geplaatst door Tim Haven 15:01 Gearchiveerd in Egypte Reacties (0)

(Berichten 11 - 15 uit 19) « Pagina 1 2 [3] 4 »