Een Travellerspoint blog

Kerma

sunny 40 °C

Een streepje cultuur

Aangekomen in Kerma, waren we nu in het hart van Nubië.

Nubië omvat het grondgebied tussen Aswan (Egypte) en Dongola (ongeveer halfweg Khartoum), maar varieert gedurende de geschiedenis in grootte. De Nubiërs hebben een groot cultureel zelfbewustzijn, hebben hun eigen geschreven en gesproken taal (en lokale dialecten) en muziek. Naargelang de overheersers volgden ze de faraonische religie, het christendom en nu de islam.

De huizen zijn meestal opgetrokken in adobe en zijn wit geschilderd met blauwe motieven. De ruime binnenplaats dient als ontvangstruimte voor gasten en als slaapplaats.

In Abri hadden we kennisgemaakt met een zekere Mohammed en die kwamen we hier opnieuw tegen. Hij woont met zijn familie in Badeen, een eiland in de Nijl.

Deze sympathieke mens zorgde voor ons alsof we zijn kostbaarste bezit waren. Liters flessenwater zeulde hij de rivier over, nam ons mee naar een huwelijksfeest, introduceerde ons bij zijn dorpsgenoten en de vrouw des huizes prepareerde ons de meest gevarieerde gerechten en dat was een opluchting en verrassing na de full-indigestie.

En zo volgden we gestaag de Nijl. We bezochten bouwerken van duizenden jaren oud, we beklommen heilige bergen, we wentelden ons in de schaduw van piramiden en kropen in ondergrondse graftombes met fantastisch goedbewaarde muurschilderingen. Op een enkeling na scheen niemand bijzonder geïnteresseerd in deze (pareltjes van) historische artefacten.

Maar wat toch het meeste bij blijft is de toch de gastvrijheid van de Soedanezen.

Ik kan natuurlijk maar spreken over een heel beperkt stukje van Soedan (8% van Afrika), maar voor al diegenen die zich ongerust maakten : kom ook maar eens af!!

Ik kan nog wat straffe en leuke anekdotes uit mijn mouw schudden, maar die hou ik voor een koude winteravond (oei... het is bij jullie al winter zeker? :-) )

Geplaatst door Tim Haven 18:53 Gearchiveerd in Soedan

Email deze blog postFacebookStumbleUpon

Inhoudsopgave

Reageer als eerste.

Om reacties achter te laten op deze reisblog moet je lid zijn van Travellerspoint.

Vul hier jouw Travellerspoint login details in

( Wat is dit? )

Als je nog geen lid van Travellerspoint bent, kun je gratis lid worden.

Word lid van Travellerspoint